22 en 23 augustus heb ik weer Hamburg (D) bezocht. Hier onder andere het nog in aanbouw zijnde Philharmoniegebouw bekeken, het gebied Hafencity en het centrum van Hamburg. Behalve alle bezienswaardigheden was er uiteraard ook tijd voor terrasjes met een lekkere Hefe-Weizen en een echte Currywurst.

 

Aangezien mijn vader in Hamburg een mooie lamp had gekocht die alleen met de auto opgehaald zou kunnen worden, ben ik met mijn vader op donderdag 22 augustus naar Hamburg gereden. Uiteraard - waar mogelijk - lekker over de Autobahn. De reis verliep spoedig en nadat we de lamp hadden opgehaald, reden we naar ons hotel in de wijk Altona: Hotel Stadt Altona, een leuk, niet al te duur, ouderwets ingericht hotel, op loopafstand van de U-Bahn. Na het inchecken pakten we de U-Bahn richting het gebied Hafencity.

 

Hafencity ligt aan de rivier de Elbe en is een voormalig havengebied van de stad Hamburg. Hafencity staat vol met oude pakhuizen die de laatste jaren - in het kader van het herinrichtingsproject HafenCity Hamburg - volledig worden opgeknapt en worden ingericht als kantoren, winkels, appartementen en horeca, om van het verlaten oude havengebied een modern en bruisend stadsgebied te maken. Toen we in 2007 HafenCity bezochten was het nog vrij rustig, stond er nog veel leeg en waren veel straten heel rommelig. Nu is de herinrichting al veel duidelijker en is het gebied al aardig opgeknapt: veel opgeknapte pakhuizen, mooie straten, nieuwbouw en leuke terrasjes en restaurantjes, waarvan een hele reeks uitzicht heeft op de rivier de Elbe. Op de kop van Hafencity wordt in opdracht van de gemeente een nieuw gebouw voor het Philharmonisch orkest gebouwd. Dit gebouw, ontworpen door architecten Herzog & De Meuron, wordt als nieuwbouw geplaatst bovenop een oud-pakhuis, waarbij het oude pakhuis als parkeergarage gaat dienen en de orkestzaal zich gaat bevinden in de nieuwbouw. Naar verwachting is dit in 2014 gereed, maar het ziet er al aardig spectaculair uit en is zeker een bezoek waard! Na het bezichtigen van het in aanbouw zijnde Philharmoniegebouw hebben we op een terrasje in Hafencity genoten van het lekkere weer en het uitzicht op de Elbe.

 

Na Hafencity hebben we door het centrum van Hamburg gelopen. Hier hebben we nog een groot imposant kantoorgebouw, het Chilihaus, bekeken en in de avond vervolgens gegeten bij een apart maar lekker klein eetcafeetje: Altstädter Stube. Gigantisch veel en lekker eten voor een goedkope prijs, gezellige bediening en ook nog eens - uit het niets - kregen we - gratis - heerlijke chocoladecake. Hierna zijn we weer met de U-Bahn richting het hotel gegaan, waar we bij een leuk klein Portugees café tegenover het hotel nog even op het terras hebben gezeten.

 

De volgende dag hebben we bij hetzelfde café lekker koffie gedronken en broodjes gehaald voor onderweg richting Nederland. De terugreis hebben we grotendeels over de provinciale weg afgelegd, in ieder geval tot aan Veendam (onder Groningen). In Veendam moesten we nog enkele stoel-onderdelen ophalen. Na Veendam snel naar huis over de snelweg - met nog een korte tussenstop in Ruinen (Drenthe) voor een - bij toeval - ambachtelijk bereid schepijsje.

 

Foto's
Enkele foto's staan hieronder. Alle foto's zijn in het album te vinden dat te bereiken is door op één van de foto's hieronder te klikken.


Hamburg (D) Hamburg (D) Hamburg (D) Hamburg (D) Hamburg (D) Hamburg (D) Hamburg (D) Hamburg (D) Hamburg (D) Hamburg (D) Hamburg (D)